Aanmelden Nieuwsbrief

Beter medicijngebruik door combi-consult (https://zorgbelanggelderland.nl//gzgr/interviews/beter-medicijngebruik-door-combi-consult/)

Een gesprek met de apotheker om medicijngebruik bij te bespreken, op dezelfde dag als de jaarcontrole bij de huisarts of praktijkverpleegkundige. Het combi-consult voor mensen met COPD, diabetes of CVRM maakt dit mogelijk. Onlangs vond een pilot van Gezonde zorg, Gezonde regio plaats in Leiden en Alphen a/d Rijn. Apotheker Toine Seesing was één van de initiatiefnemers. Wat zijn de resultaten? En hoe kijkt hij erop terug?

Van klein plannetje naar iets groots

JEL_6345kl _Toine _Seesing _520_346_s _c 1_c _c“Ik vind het mooi dat het combi-consult, dat ooit als een klein plannetje begon, is uitgegroeid tot iets groots waar veel mensen enthousiast over zijn.” Toine Seesing praat bevlogen over de pilot die hij eind 2017 met zijn apothekerspraktijk opstartte samen met een andere apotheker, twee huisartsenpraktijken, Zorgbelang Zuid-Holland en Reos. Ze nodigden patiënten uit met COPD, diabetes of CVRM, van álle leeftijden. En dat is bijzonder, want normaal gesproken krijgen alleen mensen ouder dan 65 jaar die meer dan vijf geneesmiddelen gebruiken een controle op juist medicijngebruik. “Maar dat is niet altijd logisch”, zegt Seesing. “Ook iemand van 30 jaar oud met diabetes kan te veel of de verkeerde medicijnen slikken. En of je nou twee geneesmiddelen gebruikt of zes, het hoeft niet altijd goed voor jou te zijn.”

En dat bleek ook wel tijdens de pilot. In totaal kwamen er 96 mensen op consult en werd maar liefst 81 procent van de aanbevelingen van de apothekers over het medicijngebruik overgenomen door patiënt én huisarts. Voor bijna de helft van de patiënten zijn geneesmiddelen in dosering verlaagd of zelfs helemaal stopgezet, wat aanzienlijk scheelt in de zorgkosten.

Coach

Maar veel belangrijker dan de kosten vindt Seesing dat ze met het combi-consult de zorg voor mensen kunnen verbeteren. “Angst voor bijwerkingen kan bijvoorbeeld leiden tot therapieontrouw en die angst nemen wij in tijdens zo’n consult graag weg”, zegt hij. “Ook geven we de patiënt de regie terug over zijn of haar eigen medicijngebruik, wat in veel gevallen als prettig wordt ervaren. Wij nemen dus veel meer de rol in van coach, waarbij we de mogelijkheden en risico’s bespreken. Het is aan de patiënt zélf om uiteindelijk een beslissing te nemen.”

Natuurlijk waren er ook hobbels. “Een enkele patiënt wilde liever alleen met de huisarts spreken”, vertelt Seesing. “Niet iedereen kwam opdagen. Maar de voordelen waren uiteindelijk veel groter dan de hobbels. Naast verbeterde zorg, hebben wij elkaar binnen de zorgketen ook goed leren kennen, waardoor de samenwerking tussen bijvoorbeeld de praktijkverpleegkundigen en apothekers beter is geworden. We schakelen sneller, weten elkaar te vinden en helpen elkaar. Het is dan ook mooi om te zien dat inmiddels 18 andere praktijken in Nederland met het combi-consult aan de slag zijn gegaan.”

“Voor bijna de helft van de patiënten zijn geneesmiddelen in dosering verlaagd of zelfs helemaal stopgezet”

Meer weten over de pilot Combiconsult