Aanmelden Nieuwsbrief

Blogserie: Storytelling (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/meedoen-in-tijden-van-corona/2020/12/blogserie-storytelling-aflevering-2/)

03-12-2020

Blogserie: Storytelling

Aflevering 2: Signalen Inloophuis in de Liemers

Meedoen

Zorgbelang Inclusief verzorgt deze blogserie op basis van telefonische interviews met onze achterban.

Chocokoeken in plaats van een gezonde maaltijd

Hoe gaan mensen met een psychische kwetsbaarheid om met het sluiten van inloopvoorzieningen en dagbesteding? We belden met een inloophuis in de Liemers. Hier komen normaal gesproken twee groepen per week voor een middagprogramma. Het gaat in totaal om zo’n 20 bezoekers vanaf 35 jaar.
De helft is 65 plus. De meesten hebben een indicatie voor dagbesteding of zorg elders, maar die is voor het inloophuis niet nodig.

“We kletsen veel, maken samen een wandeling, doen spelletjes. Ook zijn we vaak creatief bezig, bijvoorbeeld bloemschikken of kerststukjes maken, vertelt Agnes van 65. “Ik kom sinds een jaar met veel plezier elke dinsdagmiddag. Maarja sinds drie weken moeten we dit missen. Ik vind het heel lastig.
Het gaf structuur aan mijn week.”

Psychische klachten nemen toe
Coördinator Henry legt uit: “we zien dat de psychische klachten toenemen. Door het gebrek aan daginvulling en contact worden onze bezoekers angstig en vervallen ze in passiviteit. We bellen ze heel regelmatig en vragen of we ze ergens mee kunnen helpen. We merken dat ze het lastig vinden om hulp te vragen. Hun vertrouwen is in het verleden zo beschadigd, dat ze heel laat aan de bel trekken. We zien nu ook dat áls ze dan hulp vragen, ze instant een reactie verwachten. En zich boos terugtrekken als we niet meteen reageren; wij werken immers ook vanuit huis.

We hebben een appgroep aangemaakt waarin we allerlei tips met de bezoekers delen, maar daar komt weinig tot geen respons op.
Eén van de bezoekers heeft, heel lief, een yogales opgenomen. Met het idee de anderen te helpen met ontspannen.  Maar daar komen evenmin reacties op. Ook hebben we een keer uitgeprobeerd of samen via Skype koffiedrinken werkt. Maar beeldbellen werkt niet voor onze bezoekers. Ze vinden dit te confronterend, dan nemen ze niet op. Als je gewoon belt gelukkig nog wel.
De meesten zijn ook niet heel digitaal onderlegd. Dat speelt natuurlijk wel mee. Daarnaast speelt een rol dat niet iedereen even goed Nederlands spreekt.”

Flinke zorgen
Henry vertelt: “je mag best weten dat we ons flink zorgen maken.
Eén van de deelnemers had bijvoorbeeld vorige week hartklachten van de stress. Daar is de ambulance voor komen rijden. Een andere deelnemer geeft aan dat hij net zo lief er niet meer wil zijn. Dat zijn best heftige signalen.

Onder onze bezoekers zijn veel alleenstaanden die zelfstandig wonen, dus eenzaamheid ligt op de loer. Veel van onze deelnemers maken ook gebruik van dagbesteding. Die is nu ook gestopt dus ze zien niemand meer, hebben geen daginvulling en zakken weg.

Ook speelt dat sommigen op die dagbesteding een gezonde maaltijd kregen. Dat valt ook weg. Ik belde laatst een meneer die biechtte me op dat hij nu chocokoeken eet als avondeten. Terwijl hij suikerziekte heeft! Het mooie is dan wel dat een andere bezoeker nu elke dag een gezonde maaltijd kookt en die naar hem toe brengt.

We zijn nu aan het nadenken over het samenstellen en bezorgen van bezigheidsboxen. Dus met allerlei dingen om te doen en een draaiboekje erbij. Zodat mensen weer meer structuur en daginvulling krijgen.
Deze doelgroep moet hierin meer aan de hand worden genomen.
Er is voldoende aanbod, maar het gaat erom mensen te activeren hier aan mee te doen. Dat is normaal gesproken al een hele opgave, maar op afstand al helemaal.”