Aanmelden Nieuwsbrief

Blogserie: Storytelling (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/meedoen-in-tijden-van-corona/2020/12/blogserie-storytelling-aflevering-3/)

03-12-2020

Blogserie: Storytelling

Aflevering 3: Naar de IC of niet?

Meedoen In Tijden Van Corona

Zorgbelang Inclusief verzorgt deze blogserie op basis van telefonische interviews met onze achterban.

Joost is 75 jaar, woont alleen en heeft ME
Hij twijfelt of hij wel naar een IC wil als hij Corona zou krijgen.

“Ik maak me niet heel veel zorgen”, vertelt Joost. “Maar ik denk wel na over wat ik wil als ik Corona zou krijgen. Ga ik daar goed doorheen komen?
En wat is daarvoor nodig? Als ik voor Corona in het ziekenhuis terecht kom, let niemand meer op mijn ME, die gaat dan gegarandeerd meer dan gebruikelijk opspelen.

Kwaliteit van leven
Ik zit bij een praatgroep van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde). Hier praten we over dingen als: mag je eigenlijk de behandeling van Corona weigeren? En ook: wat is de kwaliteit van leven nadat je de IC en invasieve beademing hebt moeten doorstaan? Kwaliteit van leven vind ik persoonlijk veel belangrijker dan kwantiteit. Ik heb tot nu toe een mooi en rijk leven geleefd. Ik zit er niet op te wachten om een jaar te moeten herstellen na afloop. Daar denk ik wel veel over na. Het is fijn om het daar in die praatgroep over te kunnen hebben. Ik raad mensen om me heen aan om hier goed over na te denken en een eigen afweging te maken. Ik hecht erg aan keuzevrijheid én zelfregie. Het is míjn leven. Ik wil voorkomen dat keuzes in haast door een ander voor mij gemaakt worden. Daarom heb ik mijn eigen wensen en behoeftes goed door gesproken met mijn huisarts en mijn naasten.”

Gevolgen overzien
“De NVVE heeft onlangs een enquête uitgevoerd onder haar leden.
Daar heb ik ook aan meegedaan.” Joost legt uit: “de enquête maakt duidelijk dat leden willen weten welke gevolgen er zijn als zij opname op een Intensive Care vanwege Corona zouden weigeren. De gevolgen van zo'n besluit kunnen zij nu moeilijk overzien. Het is duidelijk dat hierover op korte termijn informatie beschikbaar moet komen. Om mensen te helpen bij hun afwegingen hierover.

Eén van de dingen waar ik over nadenk is dat je er bij een ziekenhuisopname helemaal alleen voor staat. Je ligt daar wellicht weken lang alleen in het ziekenhuis en mag bijna niemand zien. Dat speelt ook wel mee in mijn overwegingen.”

Verjaardag via Zoom
Nu denk je misschien: ‘zwaar op de hand die Joost’. Maar met mij gaat het over het algemeen best goed. Ik red me wel. Ik woon vlak bij de supermarkt en heb genoeg achterstallige klusjes en hobby’s in huis te doen. Ik mis weliswaar mijn sociale contacten, maar dit is best goed op te vangen via bellen en WhatsApp. Ik ben gelukkig redelijk digitaal vaardig. Ik ben nu aan het oefenen met Zoom, zodat we komend weekend de verjaardag van mijn zoon via Zoom kunnen vieren.

Ik zwem normaal twee keer per week en dat kan nu niet. Vooral bij ouderen, zoals ik, leidt dit al snel tot een afname van de spiermassa. Die krijg je niet meer terug. Daar ben ik wel bezorgd over. Daarom ga ik nu veel op de hometrainer; al vind ik het niet fijn om dat thuis te doen. Maar het is wel echt nodig.

Normaal gesproken doen wij als familie op Europees niveau mee aan puzzelwedstrijden. Dat mis ik nu wel; je hobby delen met je familie is erg gezellig. Nu puzzelen we ieder voor zich thuis, maar we sturen elkaar fotootjes via WhatsApp als we een moeilijk stukje hebben gelegd.
Dat is best grappig. Dan sturen we allemaal enthousiaste appjes heen en weer. Daar word ik blij van!”