Aanmelden Nieuwsbrief

Blogserie Storytelling (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/meedoen-in-tijden-van-corona/2020/12/blogserie-storytelling-aflevering-4/)

03-12-2020

Blogserie Storytelling

Aflevering 4: Zoon in gezinshuis

Meedoen In Tijden Van Corona

Zorgbelang Inclusief verzorgt deze blogserie op basis van telefonische interviews met onze achterban.

Aflevering 4: Eindelijk weer op bezoek bij mijn zoon

Carla is 46. Haar gezin bestaat uit vier kinderen, drie ervan hebben een zorgvraag. Haar zoon van 13 woont in een gezinshuis, die kan ze al weken niet opzoeken.

“Ik kijk echt uit naar half mei,” vertelt Carla, “dan kunnen we eindelijk mijn zoon weer bezoeken. Hij woont in een gezinshuis in verband met een stoornis in het autistisch spectrum.

We hebben hem al weken niet kunnen bezoeken en hij mag ook niet meer naar huis komen. Dat vind ik wel echt heel lastig. We videobellen veel.
Dan kan ik elk geval zien hoe het met hem gaat. Na de meivakantie mag ik in mijn eentje bij hem op bezoek. Ik moet dan nog wel op afstand blijven.
Hem even een lekkere knuffelen geven na al die weken is er dan nog steeds niet bij. Gelukkig gaat het best goed met hem. Hij is gewend om zelfstandig te werken en er is goede begeleiding voor hem vanuit school.”

Veel onrust en strijd
“Mijn dochter van 11 kan niet meer naar school. Gelukkig gaat haar behandeling, in verband met PDD NOS, wel door. Voor haar was het heel lastig dat haar vaste structuur wegviel. Dit gaf veel onrust en strijd. Ik heb aan de bel getrokken bij de jeugdzorgprofessional. Zij heeft opvang geregeld, eerst voor twee dagdelen. Maar dit bleek niet voldoende: het werden drie en uiteindelijk vier dagdelen. Ze doet haar huiswerk nu op school, zodat ze dat thuis niet hoeft te doen. Op de dag dat ze niet naar de opvang gaat en thuis haar schoolwerk moet doen, geeft dat veel strijd. Maargoed, dat is gelukkig maar één dag per week. Dus dat is te doen. Ik gebruik deze tijd ook om haar te leren plannen. Als het niet goed gaat, kan ik nu makkelijk bijsturen.
Dit is voor haar een goede voorbereiding op de middelbare school,
volgend jaar. 

Lees verder onder de foto.

Verveelde Kinderen

Voor mijn zoon met autisme merk ik dat het niet meer naar school hoeven juist heel veel rust geeft. Hij krijgt veel minder prikkels en is veel minder gestressed. Hij gedijt hier goed bij. Dat is voor ons natuurlijk heel prettig. Want het is geen makkelijke tijd.”

In contact blijven; juist nu
“De combinatie zorg thuis voor de kids en werk is altijd al lastig. Maar nu is het wel extra pittig omdat de kinderen de hele dag thuis zijn. Alles loopt door elkaar heen. Ik zal blij zijn als de kinderen weer naar school kunnen.

Ik ben daarnaast als vrijwilliger betrokken bij het Jeugd Ervaringen Team.
We zijn een adviesteam van betrokken ouders die zelf ervaring hebben met jeugdhulp. We geven, gevraagd en ongevraagd, advies over de jeugdhulp, bijvoorbeeld aan gemeentes. Hoe pakt het beleid uit in de praktijk?
Wat vinden kinderen, jongeren en ouders hiervan? Ik merk vanuit dit werk voor het Jeugd Ervaringen Team dat het belangrijk is om in deze tijd contact te houden met jongeren en gezinnen waarvan het jeugdhulptraject net is afgesloten. In een ‘normale’ tijd redt de jongere of het gezin zich prima zonder de jeugdhulp. Nu kan de situatie totaal anders zijn. Het is echt belangrijk dat jeugdzorgprofessionals contact opnemen met hen om te horen hoe het gaat en zonodig weer hulp regelen. Ik maak me echt zorgen over de jongeren en gezinnen die geen hulp krijgen en dit wel nodig hebben. Zij zijn niet in beeld bij een wijkteam.”