Aanmelden Nieuwsbrief

Steek energie in participatie! (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/overig-nieuws/2020/12/steek-energie-in-participatie/)

03-12-2020

Steek energie in participatie!

Regionale Energie Strategieën (RES)

Fotonmuzonneparkdebronckhorst Web 1024X626

Steek Energie in participatie!

Bewoners zijn nog veel te weinig betrokken bij energieplannen. Deze dreigen daardoor de aansluiting met de samenleving te missen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) analyseerde recent de 30 regionale energieplannen (Regionale Energie Strategieën) en concludeerde dat bewoners nog veel te weinig zijn aangehaakt in de 30 regionale energieplannen. Dit is echt een zorgpunt. Werk aan de winkel dus.

Recent organiseerden we samen met Spectrum Elan bewonersbijeenkomsten over de Regionale Energiestrategie voor de gemeentes Druten en Wychen.
“Ik vind de RES mistig,” riep één van de deelnemers. Bewoners hebben vooral veel vragen, merkten we. Er is begrijpelijke informatie nodig over het RES-proces.

Hoe organiseer je bewonersparticipatie in de energietransitie nu op een goede en effectieve manier? Hoe zorg je dat het geen ‘afvinkparticipatie’ is, maar échte zeggenschap en eigenaarschap voor bewoners?

Hulp nodig?
Ellen Oomen en Sylvia Sikkema hebben hier ervaring mee en helpen je graag verder.
ellenoomen@zorgbelanginclusief.nl  |  sylviasikkema@zorgbelanginclusief.nl

Acht gouden regels
We delen alvast acht gouden regels voor bewonersparticipatie in de energietransitie met je: https://lnkd.in/dUQv-pj