Aanmelden Nieuwsbrief

Dementie: mantelzorgers over ethische vragen (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/dilemmas-bij-dementie/)

Feiten

  • Naam: Dementie: mantelzorgers over ethische vragen
  • Start: 10 april 2015
  • Voor wie: Mantelzorgers en organisaties die te maken hebben met dementie
  • Locatie: Gelderland en Utrecht

Vragen?

Projectcoordinator Senior projectleider Antoinette Meys Bel of mail me gerust. Neem contact op

Dementie: mantelzorgers over ethische vragen

Dementie

Moet ik de autosleutels van vader afpakken? Wanneer breng ik moeder naar het verpleeghuis? Er zijn talloze ethische dilemma’s waar mantelzorgers mee worstelen in hun zorg voor een naaste met dementie. In zes films komen zij hierover aan het woord. Bedoeld om over door te praten.

“Er is geen pasklaar antwoord omdat iedere situatie verschillend is. Je moet op je gevoel afgaan, maar ook de realiteit niet uit het oog verliezen.” Dat zegt een mantelzorger in een van de films. Ze vond het moeilijk om in gezelschap over de toenemende dementie van haar man te vertellen omdat ze hem niet wilde afvallen. Toch bracht ze het ter sprake. Het werkte bevrijdend, er ontstond openheid.

Zes films over dilemma's bij dementie
De zes films maken duidelijk hoe mantelzorgers voortdurend lastige, zelfs onmogelijke afwegingen moeten maken. ‘Moet ik moeder dwingen om te douchen of niet?’ Of: ‘Zal ik naar mijn club gaan om er even uit te zijn? Of blijf ik thuis bij mijn partner, zodat ik me niet schuldig voel’? In iedere film staat één thema centraal. De films duren een klein kwartier. Je vindt ze in het linker kader onderaan deze pagina. Klik en kijk via Youtube.

Gesprek over de films
De films zijn bedoeld om over door te praten. Mantelzorgers en hun familie, vrijwilligers professionals als casemanagers, consulenten en zorgverleners: praat erover en deel je dilemma’s en oplossingen. De gesprekken zijn te organiseren in bijvoorbeeld het Alzheimer Café, in gespreksgroepen van lotgenoten, op voorlichtingsbijeenkomsten of tijdens opleidingen en trainingen voor zorgstudenten en zorgverleners. En natuurlijk ook binnen de familiekring.

Gesprekshandleiding voor professionals
Bij elke film hoort een aparte handleiding met verschillende werkvormen om de film samen te bekijken en daarna het gesprek te begeleiden. Je vindt de handleidingen in het middelst kader onderaan deze pagina.

 

Stuur door!

Stuur door