Aanmelden Nieuwsbrief

Meedoen in tijden van corona (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/meedoen-in-tijden-van-corona/)

Feiten

  • Naam: Meedoen in tijden van corona

Meedoen in tijden van corona

Meedoen In Tijden Van Corona

Ondersteuning via Adviespunt Zorgbelang

De coronamaatregelen die nu van kracht zijn hebben grote invloed op ons allemaal. Mensen die zorg nodig hebben, worden hard getroffen.

Dagbesteding is gesloten, zorg moet plots op een andere manier worden georganiseerd. We zijn er, juist ook in deze tijden, voor u!  Als klankbord, met advies of gewoon voor een luisterend oor. Onze cliëntondersteuners staan voor u klaar.

Adviespunt

Leefbaarheid in wijk en dorp op peil houden
Door heel Gelderland zijn bewonersinitiatieven op het vlak van leefbaarheid gedwongen hun werk anders in te richten. Hoe doen ze dit nu? Welke creatieve of noodzakelijke oplossingen verzinnen ze? De komende weken gaan we op zoek naar mooie voorbeelden.

1. Huis van Renkum

Dit ontmoetingscentrum in Renkum ontvangt wekelijks zo’n 200 bezoekers. In tijden van corona kan dat niet meer. Veel van de bezoekers zijn kwetsbaar en eenzaam. Ze hebben grote behoefte aan de dagelijkse maaltijden en georganiseerde activiteiten van Huis van Renkum.

2. Sama Sama 
Dit buurtrestaurant in Malburgen (Arnhem) kreeg – tot afgelopen zondag - veel mensen over de vloer voor koffie, lunch en avondeten. Een zestal kwetsbare mensen werkt mee in de keuken en bediening. Zo vervult Sama Sama niet alleen een buurtfunctie maar biedt ze ook zinvol werk.

Leefbaarheid Sama Sama3. Club Goud

Club Goud organiseert buitenconcerten en verbindt jong en oud met elkaar. Dit levert een brok in de keel en wapperende theedoeken op. Buitenconcerten blijken een enorme opkikker te zijn. 

4. De Blauwe Tomaat

De Blauwe Tomaat is een SRV-wagen die gezond voedsel toegankelijk maakt in wijken en op plaatsen waar gezond voedsel minder vanzelfsprekend is. Omdat het rondrijden nu niet lukt deelt initiatiefneemster Loes van der Meulen samen met fruitteler de Stokhorst gratis fruit uit in Arnhem.

5. Stadsboerin kookt voor kwetsbare mensen

Stadsboerin Doetinchem is normaliter een ontmoetingsplek waar zo’n 12 mensen per dag samen werken in de tuinderij. Initiatiefneemster Ellen Willems legt uit: “we werken nu in de tuin met veel kleinere groepjes van maximaal vier mensen. Zo houden we voldoende afstand.

Stadsboerin 217X482

6. Contact in Zicht brengt met de bakfiets paasbloemetjes rond bij ouderen

Dit Nijmeegs burgerinitiatief helpt ouderen om nieuwe contacten te maken in de buurt en bestaande te versterken. Ze organiseren allerlei activiteiten voor een groep van 25 ouderen in de wijk. Nu die activiteiten stil liggen rijden ze met hun bakfiets rond.

Logo Corona Adviespunt Liggend Kleiner

Onderzoek naar jouw welbevinden

Hoe gaat het met je? Juist in deze corona-tijd is het belangrijk om te weten hoe mensen zich voelen. Ook de provincie Gelderland wil weten hoe het de komende maanden met burgers, bedrijven en instellingen in de provincie gaat. Doe je mee aan dit onderzoek over je welbevinden?

Ouderen lijden, maar tonen ook veerkracht

Zorgbelang Inclusief heeft een kort onderzoek uitgevoerd onder haar panelleden. De resultaten laten zien dat de gevolgen ingrijpend zijn, maar dat er ook veerkracht en positieve bewustwording ontstaan. 

 

Zorgbelang is er voor u

Persoonlijk videobericht van directeur Eric Verkaar van Zorgbelang Inclusief. Wij willen onze hele achterban een hart onder de riem te steken in deze tijden met Corona. 

Mooie initiatieven en tips voor inspiratie en steun

Corona heeft onze maatschappij in de greep. Maar tegelijkertijd ontstaan er prachtige initiatieven die mensen helpen. Hieronder een selectie daarvan.

1. De huiskamer van MIND

Als je psychische klachten hebt, kunnen de veranderingen in deze tijd extra lastig zijn. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Daarom is er elke werkdag tussen 11 en 16 uur een livestream te bekijken, waarin vragen worden beantwoord en gesprekken gevoeren met ervaringsdeskundigen en experts. 

2. Een gratis kaartje via Handicap.nl

Verras iedereen met een handicap die nu alleen is met een kaartje! #liefsvoorjo

Kaartje Lezen Klein

3. Corona Quarantaine Contact

De Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en KRO-NCRV brengen mensen samen via het Corona Quarantaine Contact. Zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen? Kijk dan bij het Corona Quarantaine Contact.

4. Ondernemerssteun via MKB servicdesk

Het midden- en kleinbedrijf heeft het zwaar. Net als vele Zzp-ers die door de maatregelen een groot deel van hun werkzaamheden weg zien vallen. Handige regelingen en checklists kunnen je helpen.

5. Tips om veerkrachtig te blijven in tijden van onrust

Een artikel uit het NRC dat goede handvatten biedt om mentaal weerbaar te blijven. 

6. Hoe overleef ik het thuis zitten?

Mooi blog, booredevol goeie tips en adviezen om de dag op een zinvolle manier door te komen. Met zeer uiteenlopende oplossingen. De crisis kan zo ook hele mooie dingen met zich meebrengen. 

 7. #zorgvoorelkaar

Mooie verzameling van initiatieven die in het teken staan van het voor elkaar zorgen.

8. Leuke, zinvolle, praktische tips voor in huis

Prima overzicht van activititeiten voor jong en oud.  Familie Bordspel Klein

9. Slimme zorg thuis

Waarmee rekening te houden bij het opzetten en inrichten van digitale zorg op afstand, ofwel Slimme Zorg Thuis

10. Corona-Adviespunt.nl

Kom op dit platform in gesprek met anderen. Tip en help elkaar. Of stel je vraag aan een van onze adviseurs. www.corona-adviespunt.nl

Blogserie Storytelling

Wat gebeurt er bij mensen thuis nu Nederland op slot zit? Wat ervaren mensen nu het niet meer vanzelfsprekend is om de straat op te gaan, vrienden te bezoeken of naar je werk te reizen?

1. Melanie (31), woont begeleid zelfstandig bij een RIBW-instelling in Gelderland 

“Contact houden is voor mij sowieso al lastig omdat ik autisme en een Post Traumatische Stress Stoornis heb. Maar nu is het extra ingewikkeld”, vertelt Melanie.

2. Chocokoeken in plaats van een gezonde maaltijd

Hoe gaan mensen met een psychische kwetsbaarheid om met het sluiten van inloopvoorzieningen en dagbesteding? We belden met een inloophuis in de Liemers. 

3. Naar de IC of niet?

Joost is 75 jaar, woont alleen en heeft ME. Hij twijfelt of hij wel naar een IC wil als hij Corona zou krijgen.

4. Eindelijk weer op bezoek bij mijn zoon

Carla is 46. Haar gezin bestaat uit vier kinderen, drie ervan hebben een zorgvraag. Haar zoon van 13 woont in een gezinshuis, die kan ze al weken niet opzoeken.

5. Kwetsbaar in het verpleeghuis

Henry (55) is onlangs door een emotionele achtbaan gegaan. Zijn moeder stierf net na een verhuizing naar het verpleeghuis aan een forse paniekaanval met hartfalen.

Vorig project printen stuur door

Stuur door!

Stuur door