Aanmelden Nieuwsbrief

Mijn diabetes, mijn zorg (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/mijn-diabetes-mijn-zorg/)

Feiten

  • Naam: Mijn diabetes, mijn zorg
  • Voor wie: Allochtone deelnemers met vergrote kans op diabetes
  • Locatie: Regio Rijnmond

Vragen?

Projectcoordinator Projectleider Leyla Koseoglu Neem contact op

Mijn diabetes, mijn zorg

Overgewicht is een probleem van deze tijd. Vooral Turkse 65-plussers kampen met ernstig overgewicht en hebben grotere kans op diabetes. Door de cursus ‘Mijn diabetes, mijn zorg’ in Rotterdam, leerden vorig jaar 455 laaggeletterde allochtone deelnemers omgaan met hun diabetes.

Diabetes en gezondheidsproblemen
Diabetes type 2 komt, mede door erfelijke aanleg, vaker voor bij niet-westerse bevolkingsgroepen en de kans erop wordt sterk vergroot door een eetcultuur met veel koolhydraten en een leefstijl met te weinig beweging. Onbehandelde diabetes kan hart- en vaatziekten, oogproblemen, nierschade, zenuwschade en een grotere kans op hersenziekten zoals depressie en dementie veroorzaken.

Laaggeletterdheid speelt een rol
‘Vooral laaggeletterde Turkse ouderen hebben te weinig kennis van goede voeding en hebben onvoldoende beweging’, aldus Leyla Koseoglu Banning, werkzaam als projectleider bij Zorgbelang Inclusief in Gouda. ‘De Turkse eetcultuur is er sowieso een van vooral veel koolhydraten en vetten’, stelt Koseoglu. Een te eenzijdig voedingspatroon ligt dan op de loer. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten zijn goedkoop en de meeste laaggeletterde oudere migranten hebben niet veel te besteden.

Cultuur en weinig beweging
Koseoglu: ‘De Turkse cultuur speelt ook mee: als je je beperkt tot geen of één stukje gebak betekent het dat je degene afwijst die jou het eten gunt. Voeg daarbij het gebrek aan beweging. Turkse jongere familieleden doen uit respect heel veel voor ouderen maar daardoor bewegen ouderen te weinig. 

Mijndiabetesmijnzorg

Samenwerking

Naast de projectleiding van Zorgbelang werkten aan de cursus ‘Mijn diabetes, mijn zorg’ 21 taaldocenten en 28 taalvrijwilligers mee voor taallessen die toegespitst waren op diabetes. Door beter begrip van de taal en de terminologie neemt het vertrouwen in de medische zorg toe. De lessen over diabetes, medicijnen en eet- en leefgewoonten werden gegeven door 31 studenten geneeskunde, 4 studenten farmacie, 9 diëtisten  en 5 bewegingsdocenten. De cursus werd afgesloten met een vrolijke dansworkshop.

Voor uw regio?
Wilt u in uw regio op een vergelijkbare manier taal en gezondheid verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op. In overleg maken we graag een passend aanbod dat aansluit op de lokale situatie. Bel 088 929 40 77 of mail met Leyla Koseoglu.

Stuur door!

Stuur door