Aanmelden Nieuwsbrief

Participatie bij (wetenschappelijk) onderzoek (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/participatie-bij-(wetenschappelijk)-onderzoek/)

Feiten

  • Naam: Participatie bij (wetenschappelijk) onderzoek

Vragen?

Projectcoordinator Senior projectleider Joke Stoffelen Bel of mail me gerust
(088) 929 40 49 Neem contact op

Participatie bij (wetenschappelijk) onderzoek

Participatie Wetenschappelijk Onderzoek1

Of je nu (wetenschappelijk) onderzoek doet aan een hogeschool of universiteit, bij een onderzoeksinstituut of onderzoeksbureau: je wilt voldoen aan de kwaliteitseisen. Wie subsidie wil van ZonMw, moet ervaringsdeskundigen bij het onderzoek betrekken. Zorgbelang Inclusief adviseert onderzoekers en promovendi hoe zij hun onderzoek inclusief kunnen maken.

 ‘Nothing about us without us’ is in de internationale onderzoekswereld een groeiende, gangbare slogan. Ervaringsdeskundigen hebben wat bij te dragen aan onderzoek dat hun persoonlijk aangaat. Je kunt hen betrekken in alle fasen van de onderzoekscyclus: van oriëntatie tot en met rapportage en presentatie. Zij kunnen niet alleen participeren als onderzoeksobject, maar ook als mede-onderzoeker die mede de onderzoeksvragen formuleert of als drijvende kracht in de projectgroep. Onderzoek wordt beter als je er inclusive research van maakt.

Aanbod Zorgbelang Inclusief
Zorgbelang helpt hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstituten en onderzoeksbureaus passende keuzes te maken voor het betrekken van ervaringsdeskundigen. We kunnen je van dienst zijn op verschillende manieren, aansluitend op jouw vraag:

  • Workshops en trainingen over Participatie bij onderzoek: (bij)scholing
  • Gastlessen voor onderzoekers en studenten, door ervaringsdeskundigen die zelf onderzoeker zijn
  • Opzetten en coachen van een panel, klankbord of commissie van ervaringsdeskundigen
  • Opzetten van vernieuwende vormen van inclusive research
  • Trajecten voor organisatieverandering en bewustwording.

Vraagwijzer
Wil je je vast oriënteren op het breed inzetten van ervaringsdeskundigen? Bekijk dan onze Vraagwijzer, inclusief participatieladder met de mogelijke rollen. We hebben de vraagwijzer ontworpen op basis van uitgebreide panelgesprekken met ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg en hun ouders. Daarnaast baseerden we ons op literatuur over het betrekken van kinderen en jongeren en het betrekken van patiënten bij onderzoek.

Onderzoekspartners Zorgbelang
Zorgbelang is aangesloten bij Inside-out, een academische werkplaats voor jeugd in de regio Nijmegen. De andere partners zijn organisaties voor jeugdzorg, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en gemeenten. Zorgbelang neemt deel aan Inside-out vanuit het perspectief van cliënten en ervaringsdeskundigen. Wij zijn thuis in hun wereld én in de wereld van wetenschappelijk onderzoek. De partners van Inside-out geven al hun onderzoek vorm met behulp van de Vraagwijzer.

Onderzoekers over de participatie van ervaringsdeskundigen
“Ik heb de bijdrage van de mensen als erg waardevol ervaren.”
“Jullie hebben mij verder geholpen met mijn onderzoek, meer dan mijn begeleider, dank jullie wel!”
“De ervaringen die jongeren vertelden… Ik werd er stil van. Het maakt diepe indruk als je het hoort van jongeren zelf. Heel anders dan wanneer je erover leest. Dit neem ik mee in mijn werk.”

Ervaringsdeskundigen over hun participatie
“Ik weet dat de promovendi onze input goed vinden”
“We hebben ze ideeën mee kunnen geven.”
“Omdat we zelf ervaringen met jeugdzorg hebben, konden we iets extra’s betekenen tijdens de interviews. Het ijs breken bij het gesprek. Doorvragen als het gesprek vast liep.”

Stuur door!

Stuur door