Aanmelden Nieuwsbrief

Tha Bus on Tour (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/tha-bus-on-tour!/)

Feiten

 • Naam: Tha Bus on Tour
 • Start: 01 januari 2007
 • Voor wie: Leerlingen van middelbare scholen
 • Locatie: Gelderland en Utrecht

Vragen?

Projectcoordinator Projectleider Hellen Houterman Tha Bus on tour geeft een ander gezicht aan jeugdhulp. Tha Bus haalt vooroordelen en afstand weg. Jeugdhulp is niet eng!

Neem voor meer informatie contact met me op. Neem contact op

Tha Bus on Tour

Er zijn vele oorzaken waardoor leerlingen hun problemen liever verbergen. De jongeren van ‘Tha Bus on Tour’ laten hun leeftijdgenoten inzien dat je geen watje bent als bij jeugdzorg aanklopt. Het is stoer om je problemen te verwerken en persoonlijk te groeien. 

Met een oude Amerikaanse schoolbus bezoeken jongeren middelbare scholen. Op iedere school geven ze gastlessen over waarom en hoe ze jeugdhulp kregen en wat de hulp hun heeft opgeleverd. Het is een dagprogramma voor meerdere klassen tegelijk. Een mix van vertellen, ervaringen delen, informatie over jeugdzorg geven, een kijkje nemen in de bus. Met aan het begin en het einde een show met muziek. 

Tha Bus on Tour in het kort

 • De boodschap: je hoeft niet alleen te blijven met problemen, het is niet erg om hulp te zoeken.
 • Het doel: leerlingen wegwijs maken, attenderen op de mogelijkheden voor hulp.
 • Het resultaat: leerlingen voelen zich gehoord en gezien, de kloof tussen jongeren in de jeugdzorg en leeftijdgenoten daarbuiten wordt gedicht.
 • De betekenis voor de gastdocenten: empowerment, alledaagse zingeving en sociaal zelfvertrouwen.

Organisatie vooraf
Zorgbelang verzorgt de organisatie voor een bezoek van Tha Bus. Die bestaat uit onder meer:

 • De gastlessen voorbereiden met gastdocenten: wat is jouw verhaal, wat wil je de leerlingen meegeven, hoe ziet jouw les eruit?
 • Informatieoverdracht over de mogelijkheden van jeugdzorg voorbereiden met de instellingen
 • Voorbereiden met de school: welke klassen doen er mee, wat is het niveau, wat speelt er bij leerlingen (bijvoorbeeld: pesten, rouw, eetstoornis), wie is de zorgcoördinator of vertrouwenspersoon. 

Samenwerkende partijen
Zorgbelang werkt samen met: Jeugdbescherming Gelderland, Entréa, Gezinshuis Gentle, De Hoenderloo Groep, JongerenNetwerk, Lindenhout, Pactum jeugd- en opvoedhulp,  Lijn5, en La Fam.

Impressie en resultaten
Tha Bus on Tour wil bijdragen aan een positieve en realistische beeldvorming over jeugdhulp. Het werkt! Voor een impressie en de resultaten: klik op dit swingende filmpje: 

Gedetailleerde resultaten vind je in het verslag van een onderzoek naar de meerwaarde van Tha bus on tour voor de gastdocenten.  Download het onderzoeksverslag in het linker kader onder deze pagina.

Voor scholen en gemeenten
Ben je als scholengroep of gemeente geïnteresseerd in Tha Bus on Tour, in dit ‘symposium op locatie’? Hellen Houterman praat graag met je verder. Wil je als scholengroep opdrachtgever zijn? Dan kun je mogelijk een beroep op gemeentelijke subsidie doen.

Volgend project printen stuur door

Stuur door!

Stuur door