Aanmelden Nieuwsbrief

Samen Sterk voor jeugdhulp (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/samen-sterk/)

Feiten

  • Naam: Samen Sterk voor jeugdhulp
  • Start: 01 juni 2013
  • Voor wie: Samenwerkende gemeenten
  • Locatie: Gelderse en Utrechtse regio's

Vragen?

Projectcoordinator 06-426 91 080

Bel of mail me gerust! Neem contact op

Samen Sterk voor jeugdhulp

Kinderen die jeugdhulp en ondersteuning nodig hebben, moeten zo veel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen opgroeien. Hoe krijg je dat als samenwerkende gemeenten georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat de hulp aansluit op wat het kind en zijn opvoeders nodig hebben? 

Samen sterk voor jeugdhulp

‘Samen bouwen aan een sterk netwerk.’ Zo bereidden zeven gemeenten in Regio Foodvalley zich voor op de transitie van de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en opvoedingsondersteuning.

Structurele gesprekspartner

Zorgbelang Inclusief begeleidde het Foodvalley-netwerk in opbouw. Het netwerk ‘Samen Sterk’ kwam drie keer per jaar bijeen. Op de bijeenkomsten legden beleidsambtenaren een vraagstelling voor aan jongeren, ouders en jeugdhulpverleners. Bijvoorbeeld: ‘Op welke thema’s willen jongeren invloed kunnen uitoefenen?’ Of: ‘Hoe kunnen we jongeren bereiken?’.

Voor het gesprek hierover gebruikten we de open space-methode, een methode voor grotere groepen. De deelnemers, die verschillende belangen en meningen hebben, zoeken samen een oplossing voor een complex vraagstuk. Daarnaast werd er meegedacht over lokale thema’s als toegang tot zorg, nazorg en specialistische zorg.

Door de aanpak ontstond er onderling vertrouwen. Het netwerk is voor de Foodvalley-gemeenten een structurele gesprekspartner.

Ook samen sterk worden?
Wil je als gemeente ook een sterk netwerk als gesprekspartner voor goed gecoördineerde jeugdhulp? Voor jeugdhulp waarin het kind en zijn opvoeders centraal staan? Voor jeugdhulp die de eigen kracht van cliënten versterkt? Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag hoe ‘Samen bouwen aan een sterk netwerk’ in jouw regio vorm kan krijgen. Zorgbelang adviseert en levert desgewenst ook de projectleider.

Samen sterk voor jeugdhulp 2

Stuur door!

Stuur door