Mensen met een beperking die graag politiek actief willen zijn en blijven.
Gelderland
Mensen met een beperking die graag politiek actief willen zijn en blijven.
Gelderland
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een ‘aanjaagteam’ ingesteld om de politieke participatie door mensen met een beperking’ te stimuleren. Zorgbelang Inclusief ondersteunt dit aanjaagteam. De leden van het team zetten zich de komende periode als ambassadeurs in om de politiek en het bestuur meer inclusief en divers te maken. Dit doen zij door mensen met een beperking te ondersteunen bij politiek actief worden, maar ook door gemeenten, waterschappen en provincies te stimuleren zich toegankelijk op te stellen en effectieve vormen van ondersteuning te bieden.
‘’Van de circa 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft nog geen 0,5 % een structurele functionele beperking, terwijl dit voor 10 tot 15 % van de Nederlandse bevolking geldt. De drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden en te blijven, is vaak hoog. Om hier verandering in te brengen, is het ‘Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking’ opgesteld met als doel mensen met een beperking voor wat betreft de uitoefening van politieke functies in dezelfde uitgangspositie te brengen als mensen zonder beperking.”.
Uit gesprekken blijkt dat er behoefte is aan voorbeelden van politieke ambtsdragers met een beperking, zoals gemeenteraadsleden, wethouders of statenleden. Rolmodellen kunnen de interesse en participatie in politiek en bestuur van de doelgroep versterken en bevorderen.
Onlangs was Tjarda Struik te gast bij Tijd voor Max op NPO 1. Tjarda won met Bartiméus Fonds de publiekpitch van 'Jouw idee op tv'. Het gaat hierbij om een serie over ondernemende mensen met een visuele beperking.
Daarnaast vertelt Tjarda -als lid van het aanjaagteam- wat dit team de komende tijd gaat ondernemen om meer mensen met een beperking actief te krijgen in de politiek.
Tjarda is aan het woord tussen de 9e en 15e minuut.
Bekijk hier de uitzending.
‘Het is belangrijk dat iedereen die dat wil mee kan doen aan politiek en bestuur. Voor mensen met een beperking is dat geen vanzelfsprekendheid. Mooi dat Marleen Sanderse, Arjan Koerts, Tjarda Struik en Rob van den Hoek zich vanuit hun eigen ervaring hiervoor willen gaan inzetten.’
Mensen met een beperking enthousiast maken om zelf politiek actief te worden. Bijvoorbeeld door actief lid te worden van een politieke partij, zich aan te melden als gemeenteraadslid of statenlid, door het vervullen van de rol van fractieondersteuner enzovoort. Veel mensen met een beperking willen zich inzetten voor de samenleving en van betekenis zijn. Maar ze voelen aarzelingen, zowel in zichzelf als in de politieke cultuur. Rolmodellen als de leden van het aanjaagteam kunnen hen inspireren en helpen die aarzelingen te overwinnen.
Instanties (griffiers, provincies, waterschappen, politieke partijen, VNG etc.) informeren over de mogelijkheden om de politieke participatie door deze burgers te stimuleren en faciliteren. Bijvoorbeeld door ze te attenderen op technische ondersteuningsmogelijkheden (schrijftolk, helder taakgebruik, toegankelijker gebouw).
De leden van het aanjaagteam beschikken, mede vanuit hun functie als bestuurder/volksvertegenwoordiger, over de kennis en het gezag om instanties te overtuigen om hiermee aan de slag te gaan.
De leden van het aanjaagteam houden presentaties voor belangenorganisaties, politieke partijen en beroepsverenigingen (vereniging van griffiers, VNG, gemeenten, provincies, waterschappen). Het vertellen van inspirerende verhalen is een manier om zowel mensen te enthousiasmeren als om instanties te stimuleren om meer ontvankelijk te zijn voor participatie door deze burgers. Daarnaast geven de leden advies aan politieke partijen over hoe zij mensen met een beperking kunnen bereiken en betrekken. Ook fungeren zij als klankbord voor mensen en organisaties die informatie wensen of willen weten hoe zij een activiteit voor meer politieke participatie door deze burgers kunnen opzetten. Ten slotte geven zij signalen door aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over wat zij tegenkomen in de praktijk, inclusief suggesties over wat er beter kan in het beleid van het ministerie.
Maak je organisatie toegankelijk voor iedereen. Breng zo het VN-verdrag Handicap in praktijk.