Robins route naar politiek actief
Portrettenreeks 'Actief in de politiek 2024/2025'
Met het project ‘Actief in de politiek met een beperking’ traint, begeleidt en coacht Zorgbelang Inclusief mensen met een beperking bij actief worden in de politiek. In deze portrettenreeks laten we zien wie de politici in spé zijn.
Profiel
Robin de Wilde
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Bleiswijk (gemeente
Lansingerland)

“Ik mocht geen getuige zijn bij het huwelijk van mijn ouders, omdat ik niet zelfstandig een handtekening kon zetten”
Robin (19) uit Bleiswijk is sinds kort actief bij de lokale politiek Leefbaar 3B in Bleiswijk. Het project Actief in de politiek met een beperking hielp hem om hierin een pad te kiezen. Zijn ambitie is duidelijk: in 2030 gemeenteraadslid worden.
Met de paplepel ingegoten
De interesse in de politiek zit er bij Robin al van jongs af aan in. "Ik keek op mijn achtste al mijn eerste politieke debat," vertelt hij. "In het begin ging het vooral om landelijke politiek, maar de laatste jaren ben ik me ook meer gaan verdiepen in de gemeentepolitiek."
Het politieke balletje is echter gaan rollen door een minder positieve ervaring met de gemeente. "Ik mocht volgens de gemeente geen getuige zijn bij het huwelijk van mijn ouders, omdat ik niet zelfstandig een handtekening kon zetten. Een gemeenteraadslid pikte dat op en zo raakten we in contact.” Samen met zijn vader volgde Robin toen een cursus politiek bij de partij. "Mijn vader werd daarna ook lid en is nu zelfs bestuurder en fractiesecretaris van Leefbaar 3B."
Een zetje in de juiste richting
De griffier van de gemeenteraad tipte hem toen over het project Actief in de politiek met een beperking. "Dat leek haar iets voor mij. Toen dacht ik: wie niet waagt, wie niet wint." Het project gaf hem het duwtje in de rug dat hij nodig had. “Ik wilde graag de politiek in, maar vond het lastig om daar een pad in te vinden. De coaching biedt daarbij een helpende hand. En het is ook erg fijn om een netwerk met andere ervaringsdeskundigen op te bouwen en samen uit te wisselen.”
De eerste stappen
De afgelopen maanden is Robin vooral bezig geweest op zoveel mogelijk plekken actief te zijn. "Ik ben overal geweest: raadsvergaderingen, een lezing over inclusiviteit, noem maar op. Ik praat makkelijk met mensen, dus ik kon snel contacten leggen. Telkens je gezicht laten zien, en dan kom je er vanzelf tussen."
Zijn inspanningen wierpen snel vruchten af: Robin is inmiddels lid van de kerngroep inclusiviteit van gemeente Lansingerland. "Ik vind het interessant om na te denken over de toegankelijkheid van de gemeente. En ook over: waar kan ik als gemeenteraadslid later iets aan doen?”
Naast inclusiviteit houdt ook de woningmarkt hem bezig. "Voor mensen die een huis zoeken is het een drama. Mijn broer had grote moeite om een huis te vinden. Uiteindelijk heeft hij wat gevonden, maar dat is een klein huisje voor veel geld. Ik vind dat het eerlijker moet. Dat zijn dingen waar ik me later sterk voor wil maken."
Raadslid in 2030
Robin heeft een duidelijk doel voor ogen: in 2030 wil hij gemeenteraadslid worden. "Ik focus me nu nog op mijn examenjaar van havo 5. Daarna wil ik misschien een studie doen die met politiek te maken heeft. Ik wil genoeg tijd hebben om dat te doen." Mogelijk wordt Robin eerder wel al duoraadslid. “Dat kost me nog niet zoveel tijd als raadslid zijn, maar ben ik wel bij het bespreken van stukken en zie ik hoe de gemeentepolitiek reilt en zeilt.”
En nu?
Zijn eerste partijbijeenkomst was al op zaterdag 15 maart. Robin: ''Ik woonde mijn eerste algemene ledenvergadering bij. Dat was mijn eerste stap als betrokken lid van Leefbaar 3B."
Robin volgde de cursus politiek actief van gemeente Lansingerland

Over Actief in de politiek met een beperking
Mensen met een beperking nemen naar verhouding weinig deel aan de politiek: slechts 0,5% van de volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een beperking, waar dit voor 10 tot 15% van de Nederlanders geldt. Het project ‘Actief in de politiek met een beperking’ geeft daarom de politieke participatie van mensen met een beperking een stimulans. Dit doen we door een groep van twintig mensen met een beperking te trainen, begeleiden en coachen bij het actief worden in de politiek. Het project is een samenwerking tussen Zorgbelang Inclusief en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Meer informatie of vragen?
Neem contact op met projectleider Aan-Age Dijkstra
via aan-agedijkstra@participatiepartners.nl of 06 - 154 86 482.