Aziz' route naar politiek actief
Portrettenreeks 'Actief in de politiek 2024/2025'
Met het project 'Actief in de politiek met een beperking' traint, begeleidt en coacht Zorgbelang Inclusief mensen met een beperking bij actief worden in de politiek. In deze portrettenreeks laten we zien wie deze politici in spé zijn.
Profiel
Aziz Koca
Leeftijd: 63 jaar
Woonplaats: Almelo

Aziz Koca’s route naar politiek actief
Toen Aziz Koca (63) in 1979 vanuit Turkije naar Nederland kwam, was dat op papier om te werken voor zijn oom. Maar in werkelijkheid was het een manier om te ontsnappen aan de gevaarlijke politieke situatie in zijn thuisland. Als lid van een linkse revolutionaire partij werd hij regelmatig in elkaar geslagen, en zijn ouders vreesden voor zijn leven. “Mijn oom bracht mij en mijn broertje naar Nederland, zogenaamd om te werken, maar eigenlijk was het een vlucht.”
Aziz werkte keihard in Nederland. Eerst in een frietspeciaalfabriek, daarna haalde hij zijn vrachtwagenrijbewijs en werd chauffeur. Maar in 2013 veranderde alles: een herseninfarct verlamde zijn linkerzijde. “Ik voelde me waardeloos, alsof ik van een zelfstandig iemand een kamerplant werd”, zegt hij. Zijn leven leek stil te staan, maar hij besloot te vechten. “Als je doorzettingsvermogen hebt, kun je veel meer dan je denkt.”
Politieke passie
Zijn interesse in politiek ontstond al snel in Nederland. “Ik was lid van de vakbond, had contact met de SP en met de FNV. Ik stond bijna wekelijks op het Malieveld.” Toch voelde de stap naar politiek actief worden als een drempel. “Ik had interesse in de Tweede Kamer, maar vanwege mijn lage opleiding werd ik geweigerd.” Gemeentepolitiek had nooit echt zijn aandacht, maar dat veranderde. “Mensen met een beperking horen ook vertegenwoordigd te zijn. Wij zijn ook onderdeel van de samenleving.”
Van deelnemer naar activist
Aziz kwam in aanraking met het project ‘Actief in de politiek met een beperking’ via zijn buurvrouw. “Ze zei: ‘Waarom doen we niet mee?’” Dat zette hem aan het denken. Hij besloot mee te doen en kreeg zo meer inzicht in de werking van de gemeenteraad. “Ik besef nu hoe belangrijk lokale politiek is en hoe ik mijn stem kan laten horen.”
Zijn strijdlust bleef niet beperkt tot de cursus. In 2018 fietste hij door heel Nederland om aandacht te vragen voor de ziekte van Lyme en bewegingsarmoede. “Ik had een scootmobiel kunnen nemen, maar ik koos bewust voor een fiets. Mijn bloedsuiker en cholesterol waren te hoog, en ik wilde bewijzen dat je met doorzettingsvermogen veel kan bereiken.”
Zijn tocht bracht hem langs talloze plaatsen, waar hij telkens afhankelijk was van anderen om zijn accu op te laden. “Dat leidde tot mooie gesprekken. Mensen hadden respect voor het feit dat ik met één werkende arm het hele land doorfietste.” Na twee dagen bereikte hij Den Haag, waar hij zijn boodschap krachtig neerzette: mensen met een beperking moeten blijven bewegen, zowel letterlijk als figuurlijk.
Na deze tocht kreeg hij een baan bij een sociale werkplaats en deed hij acht maanden vrijwilligerswerk. Maar het leven bleef uitdagingen geven: in 2021 werd hij aangereden en kreeg hij blijvende problemen aan zijn rechterschouder. Toch bleef hij doorgaan. “Als ik die aanrijding niet had gehad, had ik misschien nu in de gemeenteraad gezeten.”
Ambitie: bewustwording creëren
Zijn politieke ambitie is helder: meer bewustwording over het VN-verdrag Handicap en gelijke kansen voor mensen met een beperking. “Ik kan niet verwachten dat alles voor me wordt geregeld, maar ik wil dat er meer begrip komt. Mensen met een beperking kunnen vaak veel meer dan gedacht wordt.”
Daarnaast wil hij het taboe op leeftijdsdiscriminatie doorbreken. “Ik wilde een opleiding volgen tot ervaringsdeskundige, maar kreeg te horen dat ik te oud ben. Maar ook toen ik 52 was, werd ik geweigerd.”
Zijn motto? “Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden.” Of zoals een collega hem ooit een kaartje gaf: ‘Kijk niet naar de beperkingen van het verleden, maar naar de mogelijkheden van de toekomst’.
Aziz fietste door heel Nederland om aandacht te vragen voor de ziekte van Lyme en bewegingsarmoede

Over Actief in de politiek met een beperking
Mensen met een beperking nemen naar verhouding weinig deel aan de politiek: slechts 0,5% van de volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een beperking, waar dit voor 10 tot 15% van de Nederlanders geldt. Het project ‘Actief in de politiek met een beperking’ geeft daarom de politieke participatie van mensen met een beperking een stimulans. Dit doen we door een groep van twintig mensen met een beperking te trainen, begeleiden en coachen bij het actief worden in de politiek. Het project is een samenwerking tussen Zorgbelang Inclusief en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Meer informatie of vragen?
Neem contact op met projectleider Aan-Age Dijkstra
via aan-agedijkstra@participatiepartners.nl of 06 154 86 482.