Bas' route naar politiek actief
Portrettenreeks 'Actief in de politiek 2024/2025'
Met het project 'Actief in de politiek met een beperking' traint, begeleidt en coacht Zorgbelang Inclusief mensen met een beperking bij actief worden in de politiek. In deze portrettenreeks laten we zien wie deze politici in spé zijn.
Profiel
Bas Leijenhorst
Leeftijd: 32 jaar
Woonplaats: Hilversum

Bas' route naar politiek actief
Bas Leijenhorst (32) uit Hilversum zet zich al jaren in voor toegankelijkheid en inclusie. Hij begon als klassenvertegenwoordiger, werd actief in lokale belangenbehartiging en wil nu de politiek in. “Kinderen met een beperking worden te vaak achtergesteld. Dat moet anders.”
Van klassenvertegenwoordiger naar belangenbehartiger
Bas' politieke interesse werd aangewakkerd op de middelbare school. Op zijn dertiende werd hij klassenvertegenwoordiger op het speciaal onderwijs en bleef dat vijf jaar lang. Zijn betrokkenheid groeide verder en hij werd lid van de werkgroep toegankelijkheid in de gemeente Hilversum.
De afgelopen jaren maakte Bas zich hard voor toegankelijkheid in de gemeente. “Beleid houdt soms weinig rekening met mensen met een beperking.”, vertelt Bas. Maar door bestuurders te confronteren met ontoegankelijkheid, krijgt hij veel voor elkaar. Bas: “Een wethouder zag geen noodzaak om speeltuinen toegankelijker maken. Maar toen een moeder vroeg of hij dat persoonlijk aan het kind in de rolstoel wilde vertellen, was het ineens snel geregeld.”
Sinds kort is Bas ook actief in de politiek. Een raadslid van GroenLinks en een ambtenaar inclusie vroegen hem of hij de politiek in wilde. Dit zette hem aan het denken. “Ik ben lid geworden van een partij en wil proberen gemeenteraadslid te worden.”
Basketbal en zeilen
Bas' inzet voor toegankelijkheid komt niet uit de lucht vallen. Zelf heeft hij een zeldzame stofwisselingsziekte, is slechtziend en gebruikt zuurstofondersteuning. Ook zit hij in een rolstoel. Zijn visuele beperking maakt lezen en schrijven moeilijk, wat hem ook laaggeletterd maakt.
Hierdoor laat hij zich echter niet beperken. Bas werkt op een zorgboerderij en is graag sportief bezig, met rolstoelbasketbal en zeilen.
De juiste vragen leren stellen
Bas hoorde via het platform van de VN-ambassadeurs over het project ‘Actief in de Politiek met een Beperking’. “Ik vind het leuk om eraan mee te doen. Ik wilde leren hoe politiek werkt en wat ik nog meer kan bijdragen.”
Het project hielp Bas om mondiger te worden. “Ik heb geleerd om de juiste vragen te stellen en hoe ik raadsleden kan benaderen.” Ook leerde hij van anderen binnen het project. “Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en daar steek ik veel van op.”
In het afgelopen halfjaar richtte hij zich op toegankelijkheid van de politiek. Bas: “Websites van politieke partijen en van gemeenten zijn vaak ontoegankelijk en onduidelijk. Er is vaak geen voorleesfunctie en er staat niet welk raadslid welke portefeuille heeft. Ik stuur ze ook complimenten als ze wél toegankelijk zijn, maar veel kan nog beter.”
Kindervragenuurtje
Een belangrijk speerpunt van Bas is dat kinderen met een beperking meer aandacht krijgen. “Ik wil dat kinderen met een beperking in de Tweede Kamer een kindervragenuurtje krijgen. Ze worden vaak vergeten en dat moet veranderen. Niet alleen in de Kamer, maar ook in de gemeentepolitiek en op het speciaal onderwijs.”
Zichtbaar zijn
Bas hoopt dat het project 'Actief in de politiek met een beperking' jaarlijks wordt herhaald. “Mensen met een beperking moeten zichtbaar zijn in de politiek. Dit moet tien jaar achter elkaar gedaan worden, zodat we echt verschil maken.”
Bas in gesprek met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld op een werkconferentie Inclusie in beweging, maart 2025.

Over Actief in de politiek met een beperking
Mensen met een beperking nemen naar verhouding weinig deel aan de politiek: slechts 0,5% van de volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een beperking, waar dit voor 10 tot 15% van de Nederlanders geldt. Het project ‘Actief in de politiek met een beperking’ geeft daarom de politieke participatie van mensen met een beperking een stimulans. Dit doen we door een groep van twintig mensen met een beperking te trainen, begeleiden en coachen bij het actief worden in de politiek. Het project is een samenwerking tussen Zorgbelang Inclusief en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Meer informatie of vragen?
Neem contact op met projectleider Aan-Age Dijkstra
via aan-agedijkstra@participatiepartners.nl of 06 154 86 482.