PLATFORM - COVID studie
Patiënten gezocht voor onderzoek COVID
De Universiteit Maastricht doet onderzoek naar de werking van beschikbare medicatie voor COVID-19 patiënten. Zij willen hiermee de klachten sneller laten herstellen.
Het PLATFORM-COVID onderzoek is een ‘open platform studie’. Dit betekent dat er tijdens het onderzoek behandelingen kunnen worden toegevoegd, of behandelingen juist wegvallen als ze niet blijken te werken.
Waarom meedoen aan dit onderzoek en hoe werkt het?
Corona is nog steeds onder ons. En we verwachten dat het een onderdeel van ons leven zal blijven. Na een besmetting met dit virus is er een verhoogde kans op een ziekenhuisopname of zelfs overlijden. Op dit moment is er nog geen medicijn bekend voor thuisgebruik dat de duur van de klachten verminderd en/of de kans op een ziekenhuisopname verkleint.
Dit onderzoek helpt huisartsen bij het maken van een keuze voor het beste medicijn voor patiënten met een COVID infectie. Op deze manier krijgen patiënten goede medicatie die echt helpt.
Hoe werkt meedoen?
Meedoen aan een onderzoek is altijd vrijwillig. Het onderzoek duurt 12 maanden. Als u akkoord gaat, zal een medewerker u bellen. Aan de hand van een aantal vragen wordt gekeken of u geschikt ben om mee te doen. Daarnaast zal deze medewerker u infomeren over de te volgen stappen tijdens het onderzoek.
Medicatie: Montelukast
Momenteel wordt het geneesmiddel Montelukast getest. Men wil weten of het gebruik van Montelukast bescherming kan bieden tegen een ernstig ontwikkeling van een corona-infectie. Montelukast is een bestaand geneesmiddel dat gebruikt wordt voor patiënten met longklachten. Tijdens dit onderzoek vergelijken we de werking van Montelukast met de standaard zorg bij de huisarts.
Samenwerking
Dit onderzoek voert de Universiteit van Maastricht uit in samenwerking met alle afdelingen Huisarts Geneeskunde in Nederland. De verwachting is dat de studie zal gaan starten in juni 2023.
Loting
Deze studie is een ‘gerandomiseerd onderzoek’, dit betekent dat loting bepaalt welke behandeling u krijgt. In dit onderzoek worden er twee groepen gemaakt.
- Groep 1 patiënten krijgen de standaardzorg van de huisarts.
- Groep 2 patiënten krijgen Montelukast én standaardzorg van de huisarts. De mensen in groep 2 gaan Montelukast 10 dagen gebruiken.
Vragenlijsten
Nadat u toestemming heeft gegeven voor deelname aan de studie, start het onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt u de eerste 28 dagen dagelijks gevraagd naar uw gezondheidsklachten. U vult hiervoor elke dag een korte vragenlijst in. Dit kan digitaal met behulp van een app op uw mobiele telefoon of tablet of via internet. Een medewerker zal u uitleggen hoe dit werkt. Na de eerste 28 dagen zullen we u vragen nog 3 keer een korte vragenlijst in te vullen. Dit is na 3, 6 en 12 maanden (na de start van het onderzoek).
De vragen zullen gaan over de meest voorkomende klachten bij een corona infectie.
Aanmelden
Als u mee wilt doen aan dit onderzoek meldt u zich aan via https://platformcovidstudie.nl
Daarna zal een onderzoeksmedewerker uw huisarts en apotheker een e-mail sturen om te laten weten dat u meedoet aan het onderzoek. Uw huisarts en apotheker moeten namelijk op de hoogte zijn van de medicatie die u door ons krijgt voorgeschreven. Dit is voor uw eigen veiligheid.
Wie kan deelnemen?
- Alle patiënten die 65 jaar zijn of ouder met een positieve COVID test (niet langer dan
15 dagen geleden afgenomen) met aantoonbare symptomen zoals kortademigheid, spierpijn, koorts en hoesten kunnen deelnemen aan deze studie. - Alle patiënten tussen de 18 en 64 jaar met een positieve COVID test en meervoudige chronische aandoeningen kunnen ook deelnemen aan de studie.
Meer informatie en aanmelden?
Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden voor deze studie, dan kunt u contact opnemen via de website https://platformcovidstudie.nl