Aanmelden Nieuwsbrief

Storytelling rapportage (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/kwaliteit-van-leven/2020/12/storytelling-rapportage/)

03-12-2020

Storytelling rapportage

Hoe houdt men zich staande?

Meedoen In Tijden Van Corona

“Ik heb er slapeloze nachten van”

Het zijn ernstige zorgen voor een moeder met een dochter met een verstandelijke beperking. Ze mag haar dochter niet zien door de lockdown. Haar dochter woont in een instelling. En de instelling heeft een bezoekverbod ingesteld. “Soms voel ik me wanhopig en kan ik wel tegen de muur aan gillen.” Dit is een van de vele verhalen die mensen met ons delen.
Zorgbelang Inclusief heeft de afgelopen week met 62 mensen gesproken over hun ervaringen in deze bijzondere tijd. Goed gemutst slaan velen zich door deze periode. Maar mensen kampen ook met eenzaamheid en het gemis aan sociale contacten.

Direct contact niet mogelijk
Door de lockdown zijn veel mensen op zichzelf aangewezen. Soms is er hulp van buren of kinderen. Indrukwekkend zijn de ervaringen van mensen voor wie ‘social distance’ leidt tot slapeloze nachten en een gevoel van beklemming. “Het diepst ben ik geraakt door het feit dat ik niet meer mijn moeder kan bezoeken. Skype kan nooit het directe contact vervangen.” Mensen worden angstig. Mensen denken na: “Wat is de kwaliteit van leven als je de IC en invasieve beademing moet doorstaan?” En mensen met een verstandelijke beperking begrijpen niets van het nieuws. Omgaan met het nieuws is voor veel mensen een item: “Ik heb mezelf op een nieuwsdieet gezet: nog maar één keer per dag mag ik van mezelf naar het journaal kijken.” En tot slot vertellen mensen over hun praktische oplossingen: “Ik heb folders van Rode Kruis in Turks en Arabisch rondgestuurd.”

Lees verder onder de foto en bekijk onze eerste rapportage.

Social Distance

Zorgbelang Inclusief wil weten hoe het met mensen gaat en hoe ze zich staande houden in deze bijzondere tijd. Wat gaat er goed en wat gaat er minder? In de periode van 3 tot en met 14 april 2020 hebben we met 61 mensen gesproken. Opvallend zijn de vele verhalen over de ‘social distance’-maatregel; zo’n 69% van de mensen vertellen hierover. Ook de omgang met het nieuws (21%) en het uitstel van behandelingen (23%) zijn belangrijke items voor mensen.

Meer weten?
Lees hier onze eerste rapportage over wat er goed en minder goed gaat in tijden van Corona.