Aanmelden Nieuwsbrief

Blogserie: Leefbaarheid en Corona (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/meedoen-in-tijden-van-corona/2020/12/blogserie-leefbaarheid-en-corona-aflevering-4/)

03-12-2020

Blogserie: Leefbaarheid en Corona

Aflevering 4: De Blauwe Tomaat

Afgelast
Zorgbelang Inclusief verzorgt deze blogserie vanuit het Programma Leefbaarheid in opdracht van Provincie Gelderland.

Leefbaarheid in tijden van Corona?
Door heel Gelderland zijn bewonersinitiatieven op het vlak van leefbaarheid gedwongen hun werk anders in te richten. Hoe doen ze dit nu?
Welke creatieve of noodzakelijke oplossingen verzinnen ze?

Aflevering 4 De Blauwe Tomaat deelt fruit uit

De Blauwe Tomaat is een SRV wagen die gezond voedsel toegankelijk maakt voor mensen in Arnhem. De wagen rijdt rond met groente, fruit en eieren in wijken en op plaatsen waar gezond voedsel minder vanzelfsprekend is. Omdat het rondrijden nu niet lukt deelt initiatiefneemster Loes van der Meulen samen met fruitteler de Stokhorst gratis fruit uit in Arnhem.
“Gisteren hebben we in twee uur tijd 150 fruittasjes uitgedeeld”, vertelt Loes enthousiast. “Aan Arnhemmers die zijn getroffen door het virus, aan onze helden in de zorg en alle anderen die toe waren aan een dosis positiviteit.
De mensen stonden al te wachten toen we aankwamen en in twee uur waren we door alle tassen heen. Een groot succes dus, maar ook een teken hoeveel mensen moeite hebben om het hoofd boven water te houden.”

Smaakt naar meer
“Normaliter rijden we vier dagen in de week rond en hebben we vaste standplaatsen in de Geitenkamp, ’t Broek en Malburgen. Ook werken we samen met Moviera en de Drie Gasthuizengroep. We rijden rond met voedsel dat er net iets anders uit ziet. Hoe lelijker, hoe lekkerder, vinden wij.
Wij brengen het verhaal van ongewenste groenten en hun tweede leven.
Over gele bloemkolen, pukkelpompoenen en blauwe tomaten. Dit doen we met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die willen integreren in de Nederlandse cultuur en vrijwilligers. Omdat je in onze wagen geen
1,5 meter afstand kunt houden en er geen water aan boord is, is het momenteel niet verantwoord om ons werk te continueren. Dat vinden we extra zuur omdat we ook een sociale functie hebben in de buurten waar we staan. We willen juist nu, in deze moeilijke tijd, graag laten zien dat we er zijn voor mensen. De aktie van gister smaakt wel naar meer.
Dus ik ga de komende tijd hard nadenken of we hier een vervolg aan kunnen geven. De nood was al hoog, maar doordat veel voedselbanken niet kunnen leveren en veel ZZP'ers en mensen met flexbanen nu zonder werk zitten lijkt die nu nog veel hoger te zijn.” Loes levert de komende tijd wekelijks fruit aan de daklozen nachtopvang De Duif in Arnhem.

Lees verder onder de foto:

0 2

Heb jij tips? Ze zijn welkom!
Heb jij een goed idee of mooi voorbeeld hoe bewoners met elkaar in contact (kunnen) blijven? Tips zijn van harte welkom! Mail: ellenoomen@zorgbelanginclusief.nl

Zorgbelang Inclusief verzorgt deze blogserie vanuit het Programma Leefbaarheid in opdracht van Provincie Gelderland.

#leefbaarheidintijdenvanCorona #doesinclusief #leefbaarheid#Coronahulp #bewonersinitiatieven #Gelderland