Aanmelden Nieuwsbrief

Blogserie: Leefbaarheid en Corona (https://zorgbelanggelderland.nl//nieuws-en-agenda/meedoen-in-tijden-van-corona/2020/12/blogserie-leefbaarheid-en-corona-aflevering-5/)

03-12-2020

Blogserie: Leefbaarheid en Corona

Aflevering 5: Stadsboerin kookt maaltijden voor kwetsbare mensen in Doetinchem

Afgelast

Zorgbelang Inclusief verzorgt deze blogserie vanuit het Programma Leefbaarheid in opdracht van Provincie Gelderland.

Leefbaarheid in tijden van Corona?
Door heel Gelderland zijn bewonersinitiatieven op het vlak van leefbaarheid gedwongen hun werk anders in te richten. Hoe doen ze dit nu? Welke creatieve of noodzakelijke oplossingen verzinnen ze?

Aflevering 5: Stadsboerin kookt maaltijden voor kwetsbare mensen in Doetinchem

Stadsboerin Doetinchem is normaliter écht een ontmoetingsplek waar zo’n
12 mensen per dag samen werken in de tuinderij. Er is een boerderijwinkel, dieren, een boomgaard en een aanschuiftafel voor de buurt. Er werken veel vrijwilligers en een paar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Initiatiefneemster Ellen Willems legt uit: “we werken nu in de tuin met veel kleinere groepjes van maximaal vier mensen. Zodat we voldoende afstand kunnen houden. De koffiepauze en lunch doen we buiten op afstand van elkaar. Onze deelnemers en vrijwilligers komen nu om de beurt.
Zodat iedereen wel kan blijven komen, maar dan wat minder vaak.
Het is nu natuurlijk spitstijd in de tuin, dus we maken wel langere dagen om alles af te krijgen. Maar dit lukt goed. Het werk op het land is nu meer functioneel en minder gericht op ontmoeting.”

Iedereen wil ineens lokale producten
“De winkel is nu juist meer open. Wel nemen we natuurlijk de voorschriften in achting.  Ineens wil iedereen lokale producten kopen. Ik heb afgelopen week veel meer groentenabonnementen verkocht dan normaal.
Mensen zijn nu bewuster bezig met gezonde voeding en respect voor de natuur. Ook komen ze hier om er even te zijn en rust te vinden.
Het eetlokaal en de aanschuiftafel zijn nu dicht. In plaats daarvan koken we nu met een tiental vrijwilligers dagelijks voor 40 mensen.
Deze gezonde tweegangen maaltijden bezorgen we aan huis.
De ene helft gaat naar zieke mensen die nu niet de deur uit kunnen.
De andere helft bezorgen we bij de ouderen van Waterrijk, een woon-zorgcentrum in Doetinchem”, vertelt Ellen Willems. Lees verder onder de foto:

Stadsboerin

Inge Witjes, voorzitter van de stichting Noabers van Waterrijk licht toe:
“helaas zijn de maaltijden die we vijf dagen in de week in het ontmoetingscentrum van Waterrijk organiseerden gestopt.
Het is fantastisch om te zien hoe er hulp op gang komt. Niet alleen van de Stadsboerin, maar ook ouderen onderling. Zo vroeg een oudere vrouw mij om het telefoonnummer van een andere vrouw die ze normaal ziet met eten. Er ontstaat een soort onderlinge belcirkel.”

“Het is fijn dat we op een verantwoorde manier tóch met ons werk door kunnen,” vertelt Ellen Willems. “Ik merk dat mensen nu veel meer naar elkaar omkijken en bewuster bezig zijn met gezond eten en de natuur. Ik hoop echt heel erg dat dit een blijvend effect is van deze crisis. Dat we blijvend meer naar elkaar omzien.”

Kun je hulp gebruiken?
Heb jij hulp nodig bij jouw bestaande óf nieuwe bewonersinitiatief? Bijvoorbeeld bij het uitwerken van je idee, het werven van fondsen of het ondersteunen van jouw online vergadering? Neem dan even contact met ons op! Vanuit de Leefbaarheidsalliantie kunnen we je kosteloos ondersteunen.
Mail: ellenoomen@zorgbelanginclusief.nl

#leefbaarheidintijdenvanCorona