Aanmelden Nieuwsbrief

Hoe benadert jouw organisatie laaggeletterden? (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/laaggeletterdheid/)

Feiten

  • Naam: Hoe benadert jouw organisatie laaggeletterden?
  • Voor wie: Gemeenten, zorgorganisaties, (zorg)professionals, bedrijven
  • Locatie: Nederland

Vragen?

Projectcoordinator Projectleider Ellen Spanjers Bel of mail me gerust
06 - 517 18 783 Neem contact op

Hoe benadert jouw organisatie laaggeletterden?

Waar mérk je dat nou aan, dat iemand laaggeletterd is? En áls het je opvalt, hoe kun je die burger, cliënt of klant dan het beste helpen? Zorgbelang adviseert je hierover. Het doel: jouw organisatie begrijpelijk en toegankelijk maken voor laaggeletterden.

Kunnen lezen en schrijven is de norm, laaggeletterdheid de uitzondering waar de samenleving niet op is ingericht.
Er zijn in Nederland maar liefst 2,5 miljoen laaggeletterden (16 jaar tot 65 jaar). Vele van hen kunnen het goed verbergen omdat ze het moeilijk vinden om hulp te vragen. Begrijpelijk, dat je niet merkt dat er iets aan de hand is.

Zorgbelang helpt organisaties laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en ook de zorg en de dienstverlening beter te laten aansluiten op laaggeletterden. We ontplooien hiervoor eigen initiatieven. Daarnaast zijn we partner in samenwerkingsverbanden en projecten. We noemen:

Toetsen op begrijpelijkheid, training
Met Stichting ABC toetst Zorgbelang jouw organisatie op bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het gebouw en bewegwijzering. Of op de begrijpelijkheid van informatiemateriaal. We zetten hiervoor testpanels in. Zorgbelang begeleidt de testsessies. Zorgbelang geeft daarnaast trainingen aan medewerkers over omgaan met laaggeletterden.
Zoek je een informeel middel om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken in je organisatie? Daarvoor ontwierpen we een placemat. Je kunt er een aantal bestellen bij Ellen Spanjers.

Laaggeletterden

Bondgenootschappen voor geletterdheid
Zorgbelang is aangesloten bij het Gelders Bondgenootschap voor Geletterdheid en de bondgenootschappen hiervoor in de regio Arnhem en in Rivierenland. De bondgenootschappen maken zich sterk voor meer bekendheid van het maatschappelijke probleem van laaggeletterdheid en voor voldoende onderwijs. Partners zijn: gemeenten, bibliotheken, bedrijven, VNO-NCW, aanbieders van cursussen en de GGD.

Project ‘Vanzelfsprekend’
We ondersteunden twee teams laaggeletterden van Stichting ABC bij het bedenken van een creatieve oplossing voor dagelijks terugkerende problemen. Ze deden mee aan de wedstrijd ‘Vanzelfsprekend’, van de landelijke subsidieregeling ‘Tel mee met taal’. Het team 'Arnhem’ won de vakjuryprijs met de ‘hulpknop’ bij de balie van het stadhuis in Arnhem.

Ondersteuning door Zorgbelang
Heb je als organisatie een idee of plan om je dienstverlening beter te laten aansluiten op laaggeletterden? Neem dan gerust contact met ons op. Zorgbelang denkt met je mee over het uitwerken van dit idee. We kunnen je ook ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie en het projectmanagement verzorgen.

Stuur door!

Stuur door