Aanmelden Nieuwsbrief

Aan de slag met het VN-verdrag (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/vn-verdrag-voor-rechten-van-mensen-met-een-beperking/)

Feiten

 • Naam: Aan de slag met het VN-verdrag
 • Start: 01 juni 2018
 • Voor wie: Overheden, dorpshuizen en wijkcentra, bedrijven en instellingen

Vragen?

Projectcoordinator Projectleider Sylvia Sikkema Bel of mail me gerust
06-8233 0665 Neem contact op

Aan de slag met het VN-verdrag

Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving. Naar eigen wens en vermogen. Net als iedere andere burger. Dit staat in het ‘VN-verdrag Handicap’ dat in Nederland sinds juli 2016 geldt. Het Rijk moet ervoor zorgen dat overheden, bedrijven en instellingen aan de slag gaan. Zorgbelang helpt hen daarbij.

Ook mensen met een beperking willen zelfstandig kunnen wonen en werken. Onderwijs volgen, reizen met het openbaar vervoer, een avondje uitgaan en sporten. Overheden, bedrijven en instellingen, groot en klein, moeten ermee aan de slag. Bijvoorbeeld door hun locaties toegankelijk te maken voor iedereen.

Aanbod Zorgbelang
Zorgbelang ondersteunt het toegankelijk maken van overheids- en bedrijfslocaties voor mensen met een beperking. We doen dat met:

 • De VN-receptenmap
 • Een test van de organisatie op toegankelijkheid

VN-receptenmap
Wil je in jouw organisatie bespreken welke maatregelen je moet nemen? Pak de VN-receptenmap erbij als hulpmiddel. Het is een creatieve vertaling van twaalf artikelen uit het VN-verdrag in een eenvoudige en praktische vorm. Twaalf ‘recepten’, compleet met ingrediënten, bereidingswijze, hulpmiddelen, variaties, smaakmakers en een kers op de taart. Bekijk het filmpje en zie hoe het werkt. Deze film is gemaakt door Jan Troost van Inclusie Verenigt.

Test op toegankelijkheid
Wil je concreet aan de slag om je locatie beter toegankelijk te maken? Laat je gebouw testen door een proefpanel van VN-ambassadeurs. Deze ervaringsdeskundigen beproeven de locatie. Van gemeentehuis tot horecagelegenheid of school. De VN-ambassadeurs zijn complimenteus over de goede dingen, maar streng over wat er beter moet. Zorgbelang maakt naderhand een verbeterplan en denkt mee over de uitvoering. 

Manifest VN-verdrag voor Provinciale Staten!

IMG 20190328 WA0000

Op 28 maart 2019 is een Manifest VN-verdrag overhandigd aan de Commissaris van de Koning John Berends en de nieuwe Provinciale Statenleden in Gelderland. Dit is een initiatief van Inclusie Verenigt in samenwerking met Zorgbelang Inclusief en met steun van Ieder(in).
Het Manifest roept op om het VN-verdrag Handicap na te komen in alle toekomstige provinciale beleidsplannen.

‘’Wij roepen de provincie Gelderland op  om koploper te worden  op dit gebied, een voorbeeld voor andere provincies’’.

Bekijk hier het Manifest.

Toegankelijkheidstoets op aanvraag

Wat is brede toegankelijkheid?
Gemeenschapsvoorzieningen zijn breed toegankelijk als alle gebruikers, zowel mensen met en zonder beperking, naar eigen wens mee kunnen doen in hun directe leefomgeving. Brede Toegankelijkheid gaat over zes onderdelen:

 • Bereikbaarheid voorziening 
 • Fysieke toegankelijkheid – het gebouw
 • Informatieve toegankelijkheid
 • Digitale toegankelijkheid en website
 • Sociale toegankelijkheid
 • Financiële toegankelijkheid


Interesse?
Voor de toegankelijkheidstoets werken wij samen met collega-organisaties. Dit betekent dat we je in heel Nederland kunnen ondersteunen. Ons aanbod en onze contactgegevens vind je op deze pagina.

Kookprogramma Koken met Troost

HET kookprogramma over inclusie met ‘Recepten om mee te doen’. Een project, waarbij we de elf receptenkaarten uit de VN receptenmap verfilmen. Jan Troost laat samen met VN-ambassadeurs en speciale gasten de kijkers inspireren hoe je op eenvoudige wijze een bijdrage kunt leveren aan een inclusieve, toegankelijke samenleving.

Deze filmpjes kunnen gebruikt worden bij de start van inclusie bijeenkomsten, om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan met behulp van de VN-receptenkaarten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Agis Innovatiefonds, CZ fonds, Stichting Voorzorg Utrecht, Leefbaarheidsalliantie Gelderland en Buro Opaal.

Aflevering 1. Toegankelijkheid

Aflevering 2. Gezondheid en zorg

 Aflevering 3. Zelfstandig wonen

Aflevering 4. Je mening geven en stemmen
 

Aflevering 5. Vrije tijd, recreatie, sport en cultuur

Aflevering 6. Gelijkheid

Aflevering 7. Vervoer

Aflevering 8: Begrijpelijke informatie

Aflevering 9: Werk

Aflevering 10: Onderwijs

Aflevering 11: Vrijheid, veiligheid en privacy

Kennismaking ervaringsdeskundige VN

Wil je kennismaken met de ervaringsdeskundige VN ambassadeurs die een bijdrage leveren aan Koken met Troost?

Bekijk hier het diepte interview van Yvonne van Geel
Bekijk hier het diepte interview van Jaheed Andishmand
Bekijk hier het diepte interview van Melanie Oldenhave
Bekijk hier het diepte interview van Rick van Diem
Bekijk hier het diepte interview van Conny Kooijman 
Bekijk hier het diepte interview van Dirkjan van den Esschert
Bekijk hier het diepte interview van Mireille de Beer

Deze interviews zijn mede mogelijk gemaakt door Mijnkwaliteitvanleven.nl

Over het VN-verdrag Handicap
Het VN-verdrag Handicap staat voor inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie van mensen met een beperking. Doel van het verdrag is dat hun positie verbetert. De Rijksoverheid moet ervoor zorgen dat het ook gebeurt. Daarom is er een landelijk actieprogramma gemaakt: ‘VN-verdrag Onbeperkt meedoen’. Meer over het VN-verdrag Handicap vind je hier.

Aan de slag

Meer weten over hoe je met jouw organisatie aan de slag kan met het VN-verdrag? Neem contact op met Sylvia Sikkema (zie contactveld links). 

Stuur door!

Stuur door