Aanmelden Nieuwsbrief

Jongeren helpen wethouder met beleid tegen armoede: 7 tips! (https://zorgbelanggelderland.nl//publicaties/2020/03/jongeren-helpen-wethouder-met-beleid-tegen-armoede-7-tips!/)

Jongeren helpen wethouder met beleid tegen armoede: 7 tips!

Wethouder Ronald Paping bracht een bezoek aan het JongerenNetwerk om input van jongeren mee te nemen in het nieuwe Arnhemse armoedebeleid. Omdat de jongeren de naam armoedebeleid armoedig vinden adviseerden ze over te gaan op ‘anti skeer’ beleid. De bijeenkomst is in samenwerking met Zorgbelang Inclusief georganiseerd.

 Armoede

De 7 tips van Het JongerenNetwerk:

  1. Doe iets aan het gat tussen 18 en 21 jaar. Zorg dat jongeren die geen band hebben met hun ouders, financieel onafhankelijk kunnen zijn, door verhoging uitkeringen en door het recht op toeslagen.
  2. Laat de Gelrepas ook gelden voor gezinnen met kinderen t/m 20 jaar ipv t/m 17 jaar. Dit gezien de lage inkomenssituatie waar 18,19 en 20 jarigen in verkeren als ze geen werk hebben en nog bij ouders wonen.
  3. Betere jaarlijkse voorlichting over uitkeringen, toeslagen i.v.m. jaarlijkse  verandering.
  4. Wacht niet te lang met vroegsignalering,. Het is belangrijk hulp te bieden voordat de problemen vergroot zijn of om mensen bewust te maken van het feit dat de kans er is dat zij schulden krijgen. Zorg dat je vroegtijdig de kinderen in beeld krijgt van ouders die schulden hebben.
  5. Zorg voor betere voorlichting over omgaan met geld. Scholen kunnen hier een belangrijke rol in  spelen. Het is goed kinderen bewust te maken van geld en hoe hiermee om te gaan. Organiseer lessen op school over financiële zelfstandigheid, omgaan met geld en overzicht creëren.
  6. Gebruik het 18-/18+ pakket, ontwikkeld door Het JongerenNetwerk. Dit pakket geeft informatie en biedt ondersteuning aan jongeren in voorbereiding op hun 18e en op het moment dat ze 18 zijn.
  7. Maak brieven makkelijker te begrijpen voor iedereen. Dit kan ook op een website met vertalingen of infograpics. Maak daarbij ook gebruik van informele organisaties zoals moskeeën, kerken en scholen. Zodra iemand in Nederland komt geef daar dan ook aandacht aan met betrekking tot laaggeletterdheid.

Meer informatie?

Zelf ook bezig met vergelijkbaar beleid? Of benieuwd naar een uitgebreider verslag? Stuur het Jongerennetwerk een berichtje.

Auteur Jongerennetwerk Uitgever Zorgbelang Inclusief Datum 30-03-2020
Download